U bent hier

Zeven gemeenten tijdens veertienachttien

 

 

 

 

Het verhaal van WOI wordt meestal verengd tot het frontverhaal in de Westhoek.
Men gaat voorbij aan ‘de andere kant' van het front.
Samen met de lokale erfgoedactoren en andere experts wil erfgoedcel TERF dit onbekende verhaal blootleggen. Het menselijk aspect staat hierbij   centraal : hoe was het leven onder de Duitse bezetting? Hoe ervaarden de Duitse soldaten het leven hier? ...
WOI in het Hart van West-Vlaanderen is een verhaal met verschillende lagen en invalshoeken. Bovendien verschilt het verhaal ook sterk van  gemeente tot gemeente. Terwijl er in Moorslede niets meer overeind stond en iedereen was gevlucht, werd Ingelmunster door Duitse soldaten gezien als een uitgaansgemeente waar men even op adem kon komen.
We focussen dus niet op de militaire geschiedenis, maar wel op het leven, in al zijn aspecten, van de gewone mensen tijdens en na WOI.

 

Wat voorafging:

Het project startte in 2008 met tal van tentoonstellingen, concerten, lezingen,... die lokaal werden georganiseerd, maar regionaal gecommuniceerd (zie TERFBLAD september 2008).

In 2009 timmerden we verder aan het verhaal van de regio tijdens WOI. Zo werd de educatieve website www.kindereninbezetgebied.be ontwikkeld waar leerkrachten terecht kunnen voor heel wat kant-en-klare informatie over WOI in de regio.

In de winter van 2009-2010 werkte Miguel Bouttry aan een studie over het verhaal van WOI in de BIE regio.  De opdracht bestond uit de opmaak van een bibliografie, een literatuurstudie, het uitwerken van verhaallijnen en de detectie van opportuniteiten in het kader van 2014-2018. Download de samenvatting en bibliografie

Op woensdag 10 maart 2010 stelde Miguel Bouttry de studie voor aan een publiek van beleidsmakers, vrijwilligers, professionelen uit de culturele en toeristische sector... Zie voorstelling WOI in de TERF-regio (nu: BIE-regio). 
Deze studie zette de BIE regio als de 'andere' kant van het front duidelijk op de kaart en zorgde voor een gemeenschappelijk verhaal bij het inspelen op financiële opportuniteiten. Zo kon projectvereniging BIE, samen met de Provincie en Toerisme Leiestreek, in het najaar van 2010 nog zo'n 651.800€ aan WO I infrastructuursubsidies van de Vlaamse Overheid binnenhalen, een onmiskenbare boost voor de toeristische meerwaarde.  

Tijdens de periode 2011 - 2014 staan volgende plannen op stapel:

  • een meer interactief herwerkte www.kindereninbezetgebied.be
  • samenwerking intensifiëren en uitbreiden (met 4 extra bezette gemeenten Ledegem, Menen, Wervik en Wevelgem) + diepgaander onderzoek ism partners (en verder subsidiemogelijkheden benutten)
  • de ontsluiting van de BIE regio + 4 extra bezette gemeenten met digitale routes voor autocar, auto, fietsers en wandelaars en een WO I magazine ism Toerisme Leiestreek
  • uitbouw publieksvriendelijke en overkoepelende WO I website www.veertienachttien.be  (beschikbaar vanaf najaar 2014)

Op woensdag 20 november 2013 werden de erfgoed-, culturele- en toeristische actoren uitgenodigd op een infosessie voor een voorlopige eerste stand van zaken ivm de WO I herdenkingsactiviteiten in het bezet gebied najaar 2014, zie uitnodiging.
Aansluitend was er een persmoment voorzien waar projectvereniging BIE en Toerisme Leiestreek hun plannen en die van de WO I organisatoren in de 11 gemeenten achter het front toelichtten.
 Je vindt er alles over terug in de deelnemersmap met volgende onderdelen:
- deelnemerslijst
- WO I herdenking Provincie West-Vlaanderen
- WO I herdenking 11 gemeenten in bezet gebied
- WO I herdenkingsactiviteiten regionaal met WO I projectfiches BIE, Provincie en Toerisme Leiestreek+BIE
- WO I herdenkingsactiviteiten lokaal met WO I projectfiches Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden en Wervik
- WO I sjabloon projectfiche (om nieuwe WO I activiteiten door te mailen) - vergeet ook niet je kant en klare WO I activiteit telkens te registreren via de speciaal daarvoor voorziene UIT-pagina ter opname in de populaire UIT-databank! Lees hiervoor de eenvoudige handleiding.

Deze deelnemersmap is een dynamische communicatie- en promotool: regelmatig zullen alle deelnemers van 20 november verdere updates van WO I herdenkingsactiviteiten ontvangen via mail.
Ook geïnteresseerd in verdere updates, maar toen niet aanwezig? Stuur een mailtje naar astrid@bienet.be !

2014: start WO I herdenking:

15 mei: Studiedag ‘Ereteken of litteken?’  De Groote Oorlog anders bekeken:
Hoe verandert een mens onder de Duitse bezetting? Blijf je aan de kant staan of onderneem je actie? Ben je een held of een slachtoffer?
Hoe reconstrueer je dit WO I verhaal en hoe vertel of toon je het aan het brede publiek?
Prikkelende lezingen, een pittig debat en direct bruikbare workshops bieden je inspiratie voor je herdenkingsproject.
Meer info

Vraag subsidies aan voor je WO I herdenkingsproject!

Op 31 maart keurde de Raad van Bestuur het 'tijdelijk subsidiereglement voor WO I cultureel erfgoedprojecten' goed.
Dit geldt voor WO I projecten die doorgaan vanaf 1 oktober 2014 tem 31 december 2018.
Uiterste en éénmalige indiendatum voor de gehele WO I herdenkingsperiode is woensdag 10 september!
Lees de voorwaarden en vul de WO I projectfiche en invulbegroting (zie tabblad 1: Kostenraming)in.
Na goedkeuring wordt door beide partijen een resultaatsverbintenis ondertekend, waarna het subsidiebedrag meteen volledig uitbetaald word.
Via een in te vullen jaarlijks voortgangsrapport wordt het projectverloop nauwgezet opgevolgd door de erfgoedcel.
Maximum 3 maand na afronding van je project dien je een ingevuld evaluatieformulier in met afrekening (zie tabblad 2: detail uitgaven en inkomsten).

 

Vanaf 1 oktober start de WO I herdenking pas goed!

Schuwe Maandag op 19 oktober 2014 is het eerste ijkpunt in de WO I herdenking met heel wat  activiteiten van lokale erfgoedactoren en verenigingen in de BIE regio.
Maar ook projectvereniging BIE heeft niet stilgezeten. In samenwerking met Toerisme Leiestreek zijn er vanaf 1 oktober volgende items gratis beschikbaar:
- een mobiele applicatie, downloadbaar via via App Store (iPhone en iPad) of Google Play (Android): getuigenissen, verhalen, beeldmateriaal en feiten zijn gebundeld in 4 thematische auto(car)routes en 7 wandelroutes doorheen de 19 gemeenten achter het front.
- een WOI magazine met uniek beeldmateriaal en historische weetjes over WOI in de BIE regio en de Leiestreek.
Daarnaast biedt erfgoedcel TERF je vanaf 1 oktober een gloednieuwe WOI site aan: www.veertienachttien.be, een leerrijke en ontluisterende duik in het menselijk WOI leed in de BIE regio. Ook www.toerisme-leiestreek.be zet het WOI verleden in the picture.

Alle actuele WOI info vind je in onze maandelijkse WOI nieuwsbrief.
Ook het BIE infoblad  dat je begin september in je postbus krijgt, is grotendeels gewijd aan de start van de WO I herdenking in de BIE regio.