U bent hier

Publicaties & producten

West-Vlaams schuimend erfgoed anno 2017

Het boek is een uniek schuimend overzicht van de West-Vlaamse brouwerijen en bieren. In het boek verwijst elke gekleurde rand naar een andere beschreven gidsregio: een handig naslagwerk voor alle gidsen dus!

Hier huist traditie

generatiebedrijven van bij ons

Vorig jaar startte erfgoedcel TERF met het project ‘Generatiebedrijven’. Hierbij ging ze op zoek naar bedrijven die minstens drie generaties in handen zijn van dezelfde familie in de regio Roeselare.  In totaal werden 36 bedrijven geïnterviewd.

Chaussures D'Iseghem.

Over een schoennijverheid met internationale weerklank

Eperon d'Or, het vernieuwde museum over de Izegemse schoen- en borstelnijverheid, is een publicatie rijker. Eind september verscheen het rijk geïllustreerde 'Chaussures d'Iseghem.

Vluchtroute: de evacuatie van Roeselare in 1917 en 1918

door Johan Delbecke

De publicatie handelt over de verplichte evacuatie van Roeselare in 1917 en 1918. Duizenden Roeselarenaars kwamen toen terecht in het binnenland, onder andere in Geel, Wetteren, Herentals, Baasrode, Wichelen, ... Pas na de oorlog keerden ze terug. 

Docteur tussen brousse en stad

door uitgeverij Bibliodroom

Pas afgestudeerd als arts en met een rugzak vol idealen vertrekt dr. Erik Lamsens naar Congo. De nood aan professionele geneeskunde is er erg groot maar de middelen zijn schaars. De docteur moet erg inventief en slim zijn om zijn patiënten de juiste zorgen toe te dienen.

Altijd ergens oorlog

door auteur Rino Fey en tekenaar Jimmy Hostens

Met deze beeldroman of graphic novel bieden tekenaar Jimmy Hostens en auteur Rino Feys een unieke kijk op het bezette Roeselare tijdens de Eerste Wereldoorlog, gezien door de ogen van een kind.

WOI sporen in hartje West-Vlaanderen

Wie Eerste Wereldoorlog zegt, denkt aan de loopgraven, de modder en de gevechten aan het onbeweeglijke front. Maar wist je dat WOI ook in hartje West-Vlaanderen sporen heeft nagelaten?

De Groote Oorlog en het orgelpatrimonium van het TERF

door Luc Lannoo

Auteur en musicoloog Luc Lannoo laat ons kennismaken een nieuw boek over het orgelpatrimonium van de  BIE regio van vóór, gedurende en na de Eerste Wereldoorlog.

100x Dadizele in Wereldoorlog I

door Daisy Decoene

Geen grote verhalen noch grote militaire geschiedenis, maar een kijkboek waar iedere keer nieuwe details zullen opvallen en hun eigen verhaal vertellen. Met unieke foto’s van talrijke verzamelaars.

De onweerstaanbare geur van cichorei

door Marie-Claude Pette-Debril

Een onweerstaanbaar verhaal over het leven van de seizoenarbeiders en hun familie in de cichorei-asten van Frankrijk. Aan de hand van interviews, gesprekken en grondig onderzoek slaagde Mevr. Debril erin om een vlot lezende roman te schrijven.

André Bourgeois vertelt

door Jean-Marie Lermyte en Jacques Viaene

Het was voor de auteurs een boeiende ervaring om André Bourgeois meer dan twintig uren te mogen interviewen over zijn politieke loopbaan in Izegem, in de provincie, op nationaal en internationaal gebied. Hij vertelde eveneens voor de vuist weg over zijn familie, zijn jeugd, zijn gezin, zijn beroe

Harken in Roeselaarse bodem

Een rijke Gallo-Romeinse site aan de Roeselaarse Haven werd in de jaren ’80-’90 aan archeologisch onderzoek onderworpen o.l.v. Jozef Goderis (V.O.B.o.W.-WAR). De toenmalige vondsten kwamen onlangs weer onder de aandacht door het werk van twee doctorandi van de UGent.

De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid

door Gregory Vercauteren

De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid' is een brochure boordevol met praktische tips om uw vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten.

Familievriendelijk erfgoed

Werken voor én met ouders, kinderen, gezinnen: het is een taak die inmiddels vele culturele instellingen ter harte nemen.

Visietraject erfgoedcellen

Een participatief traject

Het doel van dit traject was om de bestaande erfgoedcelwerking kritisch te bevragen. Waar ligt de relevantie van de erfgoedcellenwerking voor het beleid en voor de cultureel-erfgoedsector? Waar is er nog groeipotentieel?

Erfgoed voor doeners

ICE en gemeentelijk beleid

FARO heeft, samen met de ICE-trekkers, de brochure “Erfgoed voor doeners” geschreven. Deze digitale brochure richt zich tot lokale besturen en wil hen warm maken voor immaterieel erfgoed.

Jaarboek 2015

van de Heemkundige Kring Karel van de Poele uit Lichtervelde

Het tweede deel van het verhaal van de Lichterveldse Oud-strijders. De grote lijnen van de oorlog worden hierin geschetst en de Lichterveldenaren worden hierin gesitueerd.  Ook de nasleep van de oorlog komt aan bod.

De Duitse militaire begraafplaatsen van de eerste wereldoorlog in Moorslede

door Jan Vancoillie

Moorslede lag van oktober 1914 tot eind september 1918 in Duits bezet gebied dicht van de frontlijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Duitsers in het dorp heel wat van hun doden begroeven. Tot omstreeks 1955 waren er zowat 4.000 Duitse gesneuvelden begraven.

Kampioenschap van Vlaanderen

100 jaar Koolskamp Koers

Vrijdag 18 september 2015 werd voor de honderdste keer Koolskamp Koers verreden, de moeder aller kermiskoersen. Een sportief hoogfeest met een erelijst waar heel wat grote namen op prijken.

Wij maakten een oorlog mee

door uitgeverij Bibliodroom en erfgoedcel TERF

Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, ze zijn zeventig jaar oud.

Pagina's