U bent hier

Neuzen naar Reuzen

Wie heeft nog weet van de vroegere reuzentradities in de BIE regio?
Wie kent nog de reus of reuzen van zijn/haar gemeente?
Zijn ze ergens nog terug te vinden en in welke staat?
Hoe kunnen we ze met enthousiaste vrijwilligers uit de gemeente nieuw leven inblazen en terug inzetbaar maken bij lokale evenementen?

Of maken we een totaal nieuwe, moderne reus?

STARTVERGADERING OP 22/09/2014 TE DADIZELE EEN SUCCES
Een 20-tal enthousiastelingen kwamen afgezakt naar dit eerste overleg met bovenstaande vragen als uitgangspunt. Na een boeiende uiteenzetting van 2 vurige voorstanders van de reuzentraditie, Guy Vandendriessche van de vzw Reuzen in Vlaanderen en Bruno Stappaerts over zijn nieuwe reus ‘Contios’, volgde een ronde van de tafel met de stand van zaken van de reuzen in de BIE regio, afgesloten met een brainstorm en eerste impulsen vanuit het ‘Neuzen naar reuzen’ project door erfgoedcel TERF. Lees het verslag met bijlagen hieronder

OPEN BEDRIJVENDAG 5/10/2014
Drie Roeselaarse reuzen, genaamd 'Zonne', 'Mane' en 'Cyper', werden al meteen van onder het stof gehaald en waren te bewonderen bij 3 enthousiaste Roeselaarse bedrijven: Athena Graphics, Boomkwekerij Willaert en Roularta Media Group. 
Foto's van het uitstapje van Zonne, Mane en Cyper kan je hieronder bekijken.

REUZENLOGO!

Kort nadien werd het nieuwe overkoepelende logo voorgesteld dat dit regionaal reuzenproject herkenbaar moet maken naar het  brede publiek toe.
De keuze viel op een man en een vrouw verankerd in hun lokale gemeenschap.
Deze worden samen gebruikt in het logo zelf, maar ze kunnen ook apart gebruikt worden.
Aan de lokale reuzenliefhebbers wordt gevraagd om telkens dit logo te gebruiken in hun communicatie en promotie naar pers en publiek toe. Download hier het logo!
Daarnaast beschikt erfgoedcel TERF ook over drie reuzenbanners (zie http://www.bieterf.be/ondersteuning-erfgoedveld/blog/2012/onze-uitleendienst-er-voor-jou) die je kan uitlenen bij je reuzenactiviteiten.

REUZEN REPAIR CAFE op 22/11/2014
Tijdens het 'Smakelijk erfgoed' event in het Miummm (tussen 14 en 17u) kreeg je een eerste inkijk hoe reuzen hersteld of nieuw gemaakt werden.
Er viel heel wat te beleven:
- reuzen uit Gits, Dadizele en Izegem werden hersteld (zie 'overzicht te herstellen reuzen' onderaan): hoofd, handen, onderstel, kledij...
- 'Vlecht je eigen mini-reus!': een vlechtwerk sessie voor maximaal 10 volwassenen. 
- een korte reuzenbevraging invullen en afgeven aan de steltenloper die ze in de reuzenbrievenbus stak
- het aantal snoepjes met nieuw reuzenlogo raden in een grote doorzichte pot - the winner takes it all!

OPROEPEN:
Heb je zelf nog reuzenmateriaal thuis liggen (foto's, filmpjes, objecten, ...) rond de lokale reus in je stad/gemeente? 
Of wil je mee helpen je lokale reus nieuw leven in te blazen op de één of andere manier?
Mail dan naar astrid@bienet.be en zij bezorgt je een reuzen postkaart die je kan invullen en gratis terugsturen.
Geen idee wie de lokale reus is in je stad/gemeente? Check dan zeker eens het overzicht van de reuzen in de BIE regio en meld via hugo@bieterf.be als we er vergeten zijn.
Ben je zelf vroeger betrokken geweest als drager, maker, danser, bezieler, eigenaar, ... van de lokale reus of reuzen in je stad/gemeente in de BIE regio? Heb je er nog veel levende herinneringen rond?
Contacteer dan zeker aline@bieterf.be, zij regelt een afspraak met jou en stuurt dan onze interviewers Ivan of Geert op pad naar jou met een stuk taart en vertellen maar…

REUZENAMBULANCE
In de week van 8 december toerden naaisters, lassers en automechaniekers, maar ook schilders en creatievelingen die werken met polyester en papier-maché doorheen de BIE regio om de reuzen die hersteld werden tijdens het reuzen repair café verder af te werken. Op 8 december was het alle hens aan dek in het Torreke ( Dadizele) en op 10 december in de Hembyze (Gits). Bekijk de foto's hieronder!

Reuzen in Vlaanderen wint Vlaamse Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed 2014
https://www.youtube.com/watch?v=zzZHD6o9YX0

ERFGOEDDAG 2015 ERFT REUZENTRADITIES IN DE BIE REGIO
Erfgoeddag (zondag 26 april) met als centrale thema 'ERF' was voor de reuzenliefhebbers van Gits, Kachtem, Roeselare en Staden het startschot om hun reus of reuzen aan het publiek te tonen. Sommigen zijn in herstelling, anderen blaken van gezondheid en wie weet komen daar nieuwe reuzen van!
Bekijk het reuzenoverzicht
Ondertussen bloeien nieuwe reuzengemeenschappen weer open, of zou de lente hier voor iets tussen zitten?
Zie 'Vrienden van Jan Pieter de Rosten'
Zie 'Reusselaere'
Zie 'De orde van Wanne'
Zie 'Kermis Gits'

NIEUWE REUZENACTIVITEITEN TIJDENS DE KOMENDE MAANDEN

- Gits verwacht... een doopceremonie op zondag 31/5/2015 om 15 u op Gits Platse (aan de fontein) met aansluitend een reuzenbabyborrel! Check hun FB pagina voor sfeerbeelden!
- Open school van de Vrije Basisschool 't Brugske te Dadizele op zondag 31/05 van 10 tot 16u: "het wordt Reuzetof!"
Guy Vandendriessche herstelde hiervoor de hoofden van de Dadizeelse reuzen Ridder Jan en Kathelyne Breydel (met dank aan sponsor Peter van interieurzaak Berluc in Dadizele), zie de fotoreeks hieronder NA het 'Neuzen naar reuzen' logo en postkaart! Eerder in deze fotoreeks zag je al foto's van het naaiwerk voor beide reuzen (bekleding armen en lichaam) door onze vrijwilligers Mieke Verbouw en Marc Lievens.
- Kachtem Ommegang op zondag 28/6: Doopplechtigheid van 'De Rosten van Kachtem' om 15.30u - Check hun doopuitnodiging! Surf naar hun FB pagina voor sfeerbeelden!
- De herintrede met de inschrijving in het bevolkingsregister van Reuzin Wanne te Staden op zondag 28 juni 2015 vanaf 10.15 uur. Check de sfeerbeelden op hun FB pagina!
- The making of de Moorsleedse reuzen Grimmert, Freya en Achielke: de heemkundige kring van Moorslede blaast de vergeten reuzen nieuw leven in met het opnieuw maken ervan. Volg het maakproces op http://www.heemkringmoorslede.be/de-reuzen-van-moorslede-grimmert-freya-...
- Ridder Jan en Kathelyne Breydel maken sinds lang opnieuw hun opwachting tijdens de halfoogstfeesten (15/8) te Dadizele!
- Een dubbele boeking op Open Monumenten Dag (zo 13/9): reuzin Moanday trouwt in Gits en het reuzenkoppel Grimmert en Freya wordt opnieuw gedoopt in Moorslede! Voor sfeerbeelden trouw reuzin Moanday, zie ‘Kermis Gits’
- Na de inschrijving in het gulden boek van de gemeente Moorslede en de doop door de pastoor van het reuzenkoppel Grimmert en Freya gingen ze met reuzenschreden naar de bib waar ze tot 9 oktober van dichtbij te bewonderen zijn en waar je ook 'the making of' kan volgen op een scherm.
- een verkennende startvergadering op 5 oktober om 20u in de bar van de TRAX site te Roeselare, de nieuwe ontmoetingsplaats voor jongeren en verenigingen. Voor iedereen, jong en oud, die de 18 Roeselaarse reuzen nieuw leven wil inblazen en de traditie ervan wil verderzetten voor de huidige en volgende generaties. Zie http://www.roeselare.be/vrije-tijd/cultuur/startvergadering-roeselaarse-reuzen 
- Een lezing over Reuzen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk door de Izegemse belleman Guy Vandendriessche, dit ter gelegenheid van het Boekenfeest Izegem op donderdag 15 oktober om 19.00u in de plaatselijke Bibliotheek Izegem (zijpleintje van de Grote Markt).
- Reuzennamiddag met Scouts Parsifal Rumbeke op 21 mei 2016 in DIPOD, met een bezoek aan en kennismaking met de reuzen in DIPOD Roeselare+ tal van reuzenworkshops en eindigend met een toonmoment
- Reuze Opening van de Batjes op 24 juni 2016
- Reus Mane geeft het startschot voor de Beiaardconcerten van de Roeselaarse Klokkengilde, telkens op donderdagavond in de tuin van de deken tijdens juli en augustus
- op 16 augustus 2016 is het kersverse reuzenkoppel Moanday & Gitsy uit Gits te gast op de reuzenstoet in Langemark-Poelkapelle/Madonna!
-
Deelname van de Roeselaarse reuzen aan reuzenstoet tijdens de 40ste Rollofeesten te Rollegemop 28 augustus 2016

Hou deze pagina verder in de gaten en blijf op de hoogte van elke reuzenstap die we nemen!

Ook geïnteresseerd om de reuzentraditie in je stad/gemeente nieuw leven in te blazen of  ben je een handige harry die graag wil meehelpen met het herstellen en/of dragen/duwen van de reuzen? Mail hugo@bieterf.be !

 

 

Wie: 
Erfgoedcel TERF ism de lokale reuzengemeenschappen
Waar: 
Gits, Dadizele, Kachtem, Izegem, Moorslede, Roeselare en Staden
 • reuzenambulance 8/12
 • reuzenambulance 8/12
 • reuzenambulance 8/12
 • reuzenambulance 8/12
 • reuzenambulance 8/12
 • reuzenambulance 10/12
 • reuzenambulance 10/12
 • reuzenambulance 10/12
 • reuzenambulance 10/12
 • foto Mieke Verbouw
 • foto Mieke Verbouw
 • foto Mieke Verbouw
 • foto Mieke Verbouw