U bent hier

Zot van erfgoed: winnaars bekend

do, 01/03/2018 - 14:53

Erfgoedcel TERF blaast in 2018 tien kaarsjes uit en viert dit met tien verjaardagsactiviteiten. In februari was dat de actie ‘Zot van erfgoed’.

In het najaar mochten de gemeentebesturen van Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Staden en Roeselare hun top 5 doorsturen en die werd aangevuld met suggesties van het publiek. Van 29/01 tot en met 25/2 kon iedereen dan stemmen op zijn of haar favoriete erfgoed. En dat verliep van een leien dakje, want de website registreerde niet minder dan 2503 stemmen!

In sommige gemeenten werd het een ware nek-aan-nekrace. Zo haalde het Wielermuseum Roeselare het DRAAD-poppentheater nog het laatste weekend in. In andere gemeentes was de trend onmiddellijk gezet. In Staden stond jeugdhuis Dolce Vita van bij de start op kop en die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Dat erfgoeditems als de ‘O.L.V.-processie van 1955’ (Hooglede) en het ‘fonds de Croix’ (Moorslede) het ook erg goed deden, is niet te verwonderen. Die items konden immers rekenen op het lobbywerk van respectievelijk de heemkring Aubert Tillo - Van Biervliet en heemkring Dadingisila.

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat gedoodverfde winnaars – zoals bijvoorbeeld de Margrietekermis in Lichtervelde of de Gravenkapel in Ingelmunster – toch niet zo veel stemmen wisten te verzamelen. De stemmers kozen vaak resoluut voor minder gekend erfgoed. De woonkamer in neo-Vlaamse-renaissancestijl van Johan Vansteenkiste uit Izegem behaalde meer dan dubbel zoveel stemmen dan Eperon d’Or dat op de tweede plek eindigde. Hét bewijs dat erfgoed veel meer is dan monumentale gebouwen. Het interieur is een mooi voorbeeld van het vakmanschap van houtbewerkers omstreeks 1900 en is daarom minstens even waardevol.

 

De winnaars per gemeente:

  • Hooglede - O.L.V.-processie - 91 stemmen
  • Ingelmunster - Cinema Albert - 59 stemmen
  • Izegem - Woonkamer neo-Vlaamse-renaissance - 94 stemmen
  • Lichtervelde - Chicoreiast - 198 stemmen
  • Moorslede - Fonds de Croix - 235 stemmen
  • Roeselare - Wielermuseum - 147 stemmen
  • Staden - Jeugdhuis Dolce Vita - 266 stemmen

Momenteel onderzoekt TERF de mogelijkheid om deze winnaars een plek te geven binnen het regionale programma van Erfgoeddag, op zondag 22 april. Als dit niet mogelijk is, zullen de items op een alternatieve manier in de spotlights geplaatst worden.

 

Zot van erfgoed krijgt een vervolg in Hooglede

In Hooglede moet de echte strijd nog gestreden worden, want de afgelopen stemming is in de eerste plaats een opiniepeiling. De inwoners van Hooglede en Gits zijn nu wakker geschud en vanaf 6 maart gaat elke kandidaat de boer op om zijn of haar zelf gekozen erfgoeditem te promoten. Erfgoedcel TERF ondersteunt hen hierin met verkiezingsaffiches op maat en tal van ideeën rond mogelijke promotieacties.

Op Erfgoeddag – op zondag 22 april, met als thema ‘Kiezen’ - kan er dan gestemd worden in echte stemhokjes in WZC Ter Linde. Daar trachten de kandidaten je nog een laatste keer te overtuigen om zeker bij hun favoriete erfgoeditem een bolletje te kleuren!

 

Winnaar waardebon

Bregje Monballieu wint de waardebon t.w.v. 150 euro bij Mutcha, proficiat! Bekijk het filmpje op onze Facebookpagina.