U bent hier

Kermesse aan tafel

Oproep!
wo, 01/03/2017 - 13:25

Wie kermis zegt, denkt meteen aan oliebollen, suikerspinnen …  , spekken en wafels. Hier maakten de mensen kennis met allerlei nieuwe lekkernijen. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste frietjes werden verkocht vanuit een kermiskraam?

De kermis was vroeger het evenement van het jaar. De familie kwam bijeen en genoot van een overvloedig feestmaal met het allerbeste van eigen kweek en teelt op tafel. Zo was in een aantal streken bijv. ‘balletjes met krieken’ een gekend en geliefd kermisgerecht.

Wat is voor jullie échte kermiskost?
Samen met de foorkramers en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) zijn we op zoek naar jullie oude kermisgerechten en ‘culinaire kermistradities’!
Deel jullie verhalen over frietjes, suikerspinnen en smoutebollen op de kermis, tot recepten, menukaarten van het feestmenu in de dorpsfeestzaal, foto’s van feestmaaltijden in de familie enz. en mail hiervoor naar hugo@bieterf.be voor eind maart
Jullie verhalen en foto’s verschijnen op www.erfgoedbankmidwest.be en vormen de basis voor een culinair kermisverhaal op www.hetvirtueleland.be in 2018.


Deze oproep kadert in het kermisproject dat 
erfgoedcel TERF opstart vanaf mei tem september dit jaar op vraag van de heemkundige kringen en ander erfgoedverenigingen in de BIE regio.
Lees er meer over.